Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

XLIII. esetleírás. Egy böszme nagy amerikai, Chevrolet Suburban II.

Cikkünk első részében összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni a típusról, most lássuk, miért is vendégeskedett nálunk ez a széltében-hosszában hatalmas jószág.

 

suburban1.jpg

A panasz röviden: folyamatosan világít a motor kontroll lámpa. Más baj nincs, nem érzékelhető, a fogyasztás "normális", a motor működése amúgy rendben. A kiolvasott hibakód a benzingőz kipárolgás gátló rendszerre utal, de ennél tovább sajnos nem jutottak a hiba kinyomozásakor.

 

Az OBD-II már harmadik évtizede velünk él

A probléma okának megértéséhez egy nagyon rövid "történelmi" kitekintőt kell tennünk: az ezredforduló előtti években a fedélzeti diagnosztikai-, valamint környezetvédelmi sztenderdek lefektetésében az USA volt az éllovas, ennek részben a Kalifornia több pontján már a hetvenes évek óta mindennapos szmog volt a fő oka.

A lényeg, hogy az odaát OBD-II-re keresztelt követelményrendszer tekinthető az eredeti fedélzeti diagnosztikai sztenderdnek, aminek minden 1996-os évtől az USA-ban értékesített modell meg kellett, hogy feleljen. Ehhez az EU kissé megkésve "csatlakozott", nálunk a több szempontból engedékenyebb, lazább "eOBD" keretek 2001-től érvényesek.

suburban3.jpg

 

Talán a legfontosabb különbség az eOBD és az amerikai OBD-II között a benzingőzök kipárolgásának az ellenőrzésében rejlik. A tankból párolgó benzingőzök mindkét esetben egy aktívszenes tartályba kerülnek, ami meg tudja kötni a szabadulni vágyó szénhidrogéneket, majd alkalmas időpontban a motor szépen szabályozottan kiszívja onnan őket. Viszont egy repedt cső, vagy egy hibás tanksapka az egész működést értelmetlenné teheti, ezért célszerű lehet a kipárolgás-gátló rendszer integritásának a folyamatos felügyelete. Az EU-ban nem tartották ezt a kérdést kardinálisnak, az USA-ban viszont minden egyes személygépkocsi módszeresen ellenőrzi, hogy a tankból, vagy a tankszellőztető rendszerből nem távozik-e a szabadba elpárolgás útján szénhidrogén. Ehhez a tankot és a kapcsolódó csöveket időnként a vezérlő vákuum alá helyezi, egy lezárószeleppel lezárja, majd figyeli, hogy milyen gyorsan emelkedik a tank nyomása vissza az atmoszféra nyomásra. Ha túl gyorsan, evidens módon valahol elszökik a vákuum = ahol el tud szökni a vákuum, ki tud szökni a benzingőz = fel kell kapcsolni a CHECK ENGINE-t.

És ahogy az lenni szokott, a szükségszerűen megbonyolított rendszerek magukkal hozták a járulékos hibalehetőségeket is, a lezárószelepek, nyomásérzékelők, ezek áramkörei a tapasztalatok alapján többször hibásodnak meg, mint ahányszor valóban "kilyukad" egy tank, vagy eltörik egy cső.

Sajnos az ilyen kipárolgásos hibák nem mindig egyszerűek: a tankhoz, lezárószelephez a hozzáférés sokszor hihetetlenül időigényes, és a rendszer tűhegynyi repedést is képes érzékelni, tehát a szakembernek nagyon résen kell lennie a vizsgálatok során. Tetézi a nehézségeket, hogy itt Európában a szervizek nagy részének vajmi kevés fogalma van a tengerentúli megoldásokról, adatok nincsenek, bekötési rajzokhoz és pontos funkcióleírásokhoz a szokásos adatbázisokban lehetetlen hozzájutni.

 

Hibakód olvasás 

A Suburban motorvezérlője a hibakódban a tank nyomásérzékelőjének az áramkörére panaszkodott - ez azonban még nem jelent semmit, százával láttunk már áramköri hibának detektált problémákat, melyeknél végül mégis a mért fizikai jellemzővel volt a gond. Viszont mivel az OBD-II-es eszköz nagyon jól támogatta a kipárolgás gátló rendszer vizsgálatát, a nyomásérzékelő jelfeszültségét azonnal láthattuk az ECU paraméterei között: 0.00V - ez az érték a szakmabeliek számára azonnal megkongatja a vészcsengőt a fejben.

 

Ez az érték ugyanis nagyon gyanús.

A legtöbb autós nyomásszenzor esetében az elképzelhető nyomástartomány a jelfeszültségben jellemzően 0.5-4.5V körüli szélső értékeket eredményez. Ennél kisebb vagy nagyobb érték általában a szenzor vagy a kábelezés / tápellátás elektromos hibáját jelzi.

  

Innentől a következő lépések a célszerűek:

1. A tank nyomás szenzor test és tápellátásának kimérése: tökéletes

2. A szenzor kimenő feszültségének mérése a szenzor csatlakozójánál: 1.75V. Ennél a szenzornál, ennél a típusnál ez a korrekt érték az atmoszféra nyomásra.

3. Ha a szenzornál megfelelő a jelszint, a motorvezérlő paraméterlistában viszont 0V értéket látunk, meg kell mérni a jelszál feszültségét az ECU-nál: az ECU csatlakozójánál a mért érték valóban 0V.

4. Ha valami elindul hátul hibátlanul, és nem érkezik meg a motorvezérlőhöz, akkor vagy valami el van kötve, vagy valahol megszakadt a kábel: kábelhálózat szakaszolás következik. 

Kimérjük a jelszintet a kocsiszekrény alatt több ponton, főleg ahol gyanús, ahol megsérülhet, ahol kanyarodik, ahol átmegy a kábel egy csatlakozón. Persze mindegyik ponton ki kell bontani a teljes köteget, megkeresni a jelszálat, mérni, visszacsomagolni, ez a sziszifuszi, szúrópróbaszerű próbálkozás durván tudja emészteni a munkaórákat, még úgy is, ha az ember megpróbálja a leghatékonyabb közelítő módszert használni, sajnos a hozzáférési lehetőségek miatt ez nem mindig lehetséges. És persze ennél a szörnyetegnél őrült távolság van a motorvezérlő ECU és a tank között. 

 

suburban2.jpg

 

A probléma okára végül egy nagyon szűkre szabott, feszülő kábelköteg-kanyarban leltünk rá. A feszített köteg ívének talán legszélső szála volt az ominózus nyomásszenzor jelszál, ez a kábel nem bírta a gyűrődést: az autó négy éves korára elszakadt. (Ilyenkor vélhetően először a szigetelés reped meg, a réz szál pedig ezután nem bírja sokáig, oxidálódik és eltörik.) Összekötés, próba: minden rendben, az ECU immáron 1.75V feszültséget lát.

Ilyenkor persze átnézzük a többi szálat is, megpróbálunk lazítani a kötegen, hogy a többi kábellel hasonló esemény ne fordulhasson elő a jövőben.

 

 

Mindenesetre, aki követi az oldalunkat, szinte már deja vu érzése lehet: a kábelkötegek sérülékenysége, kábelek szakadása, zárlata úgy tűnik örökzöld téma lesz jövőre is és azután is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu