Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

Korszerű diagnosztika: mechatronika

A mai gépkocsimotorok eredményes diagnosztikájához elengedhetetlen a magas szintű mechanikai, elektronikai ismeretek megléte, korszerű műszeres háttér biztosítása. 
Kell még: tengernyi idő és eltökéltség, hogy egy hibajelenség nehezen kibogozható okát - sokszor okait - kiderítsük. 
Ha ezek közül bármelyik feltétel is hiányzik, esélytelenek vagyunk. 


Saab, Isuzu, TID, v6 motor, dízelKezdő oldalunkon ennek az alátámasztására bemutatunk egy érdekes esetet. 


Az autó egy Saab 9.5 TiD, motorja japán eredetű, Isuzu, 3 literes V6, hengerenként négy szeleppel, turbófeltöltővel, korszerű, közös nyomócsöves (Common Rail) dízel, futott km: 125ezer. Ezzel a - közel sem problémamentes - motorral találkozhatunk más autókban is, ilyen például a Renault Espace, a Renault Vel Satis, az Opel Vectra vagy az Opel Signum is. 

 

A motor hidegen hibátlanul üzemelt, "pöccre" indult, az első 10-15 km eseménytelenül telt. Magasabb fordulatszámon a későbbiekben sem jelentkezett hiba, egészen addig, amíg alapjáraton nem kellett járnia. Akkor viszont riasztó, rendellenes motorzajok hallatszottak. A motor ilyenkor rendszeresen megállt, és nem lehetett indítani, amíg vissza nem hűlt. A számításba jöhető alkatrészeket korábban próbaképpen kicserélték, így a motorvezérlő egységet, a befecskendezés vezérlő elektronikát és a légtömegmérőt is. Vallatták a motort a szakmai berkekben és a típus fanatikusai által nagyra tartott - egyébként tényleg kitűnő - gyári diagnosztikai célműszerrel (Tech2), minden eredmény nélkül. 

 

Végül az autó - tréleren - megérkezett. 
Az első, tapogatózó lépések nem hoztak eredményt, a hibatároló üres, az élő adatok vizsgálata sem vitt előre bennünket. 
A legátfogóbb mérési procedúra, a párhuzamos mérés sem váltotta be reményeinket: a három oldalnyi mérési eredmény minden eleme határértéken belüli. 

Mivel ennél a típusnál a motorvezérlő egység elhelyezése miatt párhuzamos mérést csak álló helyzetben lehet végezni, át kellett vezetnünk a vizsgálókábeleket az utastérbe, hogy a motor alapos felmelegítése után a mátrixtáblán akár egyszerre több jelet tudjunk vizsgálni. Egy 121 lábú motorvezérlő egység mellett egy injektor-végfok is dolgozik a körben, az injektorokhoz pedig egyenként 4 kábel kapcsolódik. Ez tehát nem egy mindennapos rendszer, hihetetlenül óvatosnak kellett lennünk. 

Amit egy common-rail dízelnél gyakorlatilag elsőként meg kell mérjünk: van-e nyomás az elosztócsőben? A problémák többségénél a nyomás hiánya okoz gondot. Amikor az autó először kezdett "rosszalkodni", feltűnt, hogy a rail-nyomás megemelkedett, nem pedig lecsökkent. 

szkóp, oszcilloszkóp, rail nyomás 

De mitől nőhet meg? Ez vajon ok, vagy okozat? A kérdésre úgy kaptunk választ, hogy egyszerre jelentettük meg a railnyomás és a befecskendező jelek oszcillogramját. A rendszer összetettsége néha segít: a befecskendezők egyik szála közösítve visszakerül a vezérlőegység egy pontjára. Így azonnal látható, ha bármelyik befecskendezés kimarad.

 

szkóp, oszcilloszkóp, dízel, befecskendezés, impulzus 

 

Megfigyelhető, hogy először a befecskendezés szűnik meg, ezt követi a nyomásemelkedés. A motor leállásának a közvetlen oka a befecskendezés megszűnése. Volt amikor teljesen megszűnt, volt, hogy csak néhány befecskendezés maradt ki - ahogy a képen látható -, ilyenkor egy erős rázkódás után a motor tovább járt.  

Következett annak az ellenőrzése, hogy a tápfeszültség nem esik-e le a motor leállásakor. Nem. Természetesen a testpontokat is ellenőriztük: minden rendben.  

Egyenként ellenőriztünk minden számításba jöhető jeladót. Mindegyik kifogástalanul működik.  

Mindkét elektronikát korábban próbaképp kicserélték, el kellett fogadjuk: ezek hibátlanok. Emberi számítás szerint ennek a hibának nem lenne szabad bekövetkeznie. 
"Ilyen hiba nincs." Mégis van.  

Gyakorlatilag tehát szemben álltunk egy olyan rendszerrel, amelyben a forgás-jeladók működése ellenére a vezérlőegység valami miatt megszakítja az üzemanyag adagolást. Hibakód nincs, minden feltétel adott lenne a működés folytatására. A legtöbb ilyen esetben vezérlőegységet cserélnénk, de - ahogy említettük - ez már megtörtént pár nappal korábban.  

Soha nem adhatjuk fel, mindenre van magyarázat. Minél több alkalommal látjuk ugyanazt a jelenséget eltérő szempontokból, annál nagyobb az esély a győzelemre.  

Ilyen a hibatároló lekérdezése is. Menet közben nem volt hibajelzés, és a Tech2 sem adott hibakódot egyetlen esetben sem korábban. Viszont nem mindegy, mikor olvassuk ki a tárolót. A vezérlőegység magától is ki tud törölni bizonyos kódokat a hibatárolójából, ha úgy véli, hogy a probléma megoldódott.  

Ezért ismét lekérdeztük a hibatárolót, pont miután a motor "megremegett". Eredmény: egy hibakód, mely szerint a vezértengely nincs szinkronban a főtengellyel.  

A következő lépésben egyszerre jelenítettük meg a jeladókat egy 4 sugaras oszcilloszkóppal. 
Minden rendben, a motor hideg és meleg állapotában is. Viszont ha összehasonlítjuk a hideg állapothoz tartozó képet azzal, ami a felmelegített motorhoz tartozik, érdekes apró eltérést láthatunk. 

 szkóp, oszcilloszkóp, dízel, befecskendezés, impulzus

 szkóp, oszcilloszkóp, dízel, befecskendezés, impulzus

Az ábrákon piros színnel a fordulatszám jele, lilával a vezérműtengely helyzet jeladó oszcillogramja figyelhető meg. 
A fordulatszámjel és a vezérműtengely helyzet jelének metszési pontja az ábrákon jól kivehetően különbözik, meleg állapotban egymáshoz képest elcsúszik. 

Mi a magyarázat, hogyan lehetséges ez? Például úgy, hogy az első hengersor vezérműtengelyére rögzített jeladó póluskerék forgása a főtengely forgásához képest nincs teljesen szinkronban. 
Néhány ezer km-rel ezelőtt teljes vezérműszettet cserélt egy szervíz, de velük nincs kapcsolatunk. 
Azok a kollégák viszont, akik előttünk vizsgálták az autót, elmondták, hogy a vezérlést ellenőrizték, az a helyén van, a szíj megfelelően feszes. 
Akkor viszont nincs túl sok ötletünk. 

Azonban az elhúzódó vizsgálatsorozat mindíg a vezérlés pontatlanságához vezetett bennünket. 
A vezérlést burkoló műanyag fedél ujjnyira fellazítható, ezen benyúlva azt tapasztaltuk, amit előttünk a kollégák: a szíj tényleg feszes. A hiba oka mégiscsak itt keresendő. 
Elméletileg a vezérléshez hozzájutni ezen a típuson csak nagyon jelentős motor megbontás után lehet, hely aztán itt semmi nincs. Kínkeserves szenvedések után megszabadult a vezérlés a fedelétől, pillantás a szíjra: a hír nem jó, a szíj feszes, a vezérlés beállítása korrekt, a motort kézzel körbeforgatva minden rendben. 

Zsákutca. 

Az elektronika csatlakozóit lehúzva az önindítóval néhányszor körbeforgatva a motort feltűnik: a szíj néha meglazul. 

szkóp, oszcilloszkóp, dízel, befecskendezés, impulzus 

De mitől? A komplett vezérműszettet - mint említettük - nemrég cserélték. A vezérműszíj kerekek excentrikusságát kizártuk. Mi marad még? Az automata szíjfeszítő. 

Következett egy új, gyári feszítő felszerelése, önindító működtetés. A szíj - mivel a vezérműtengelyek bütykeire a szeleprugók hatnak - sohasem teljesen azonos mértékben feszül, de a feszesség korántsem olyan mértékben változik, mint a kiszerelt feszítővel. 

Összerakás, próba: a kocsi végre hibátlan. 

Az ECU által panaszolt hibakód alapvetően tehát két esetben következhet be: pontatlan vezérlés-beállítás, vagy nem megfelelő szíjfeszesség. Az időnként fellazuló vezérműszíj eredményeképpen annyira eltért a két jel időben egymástól (kb. 0,5 ms), ami már elég volt a hibakód beírásához. És mivel ez a hiba elsődleges fontosságú, fellépése azonnali motorleálláshoz vezet. A felmelegedés során a hőtágulásból bekövetkező minimális vezérlés eltolódáshoz itt még hozzáadódott a szíj időszakos fellazulásából adódó hiba. 

Biztos ami biztos: ismét megvizsgáltuk a hideg és a meleg motorállapotban felvett oszcilloszkóp ábrákat. Amit sejtettünk, beigazolódott: a fent leírt "elcsúszás" a múlté. 

 

 

Ennek a javításnak a közzétételekor az a cél vezet bennünket, hogy felhívjuk a figyelmet: korszerű motorok esetén a régi beidegződés szerint végzett hibabehatárolás már nem járható út.

 ............................................................... 

A cikk utóélete: Cikkünket változatlan formában közölte az Autótechnika szakmai folyóirat 2009/4 száma. 

autótechnika, cikk

................................................................. 

A cikk másik utóélete: Több kolléga is megkeresett bennünket e-mailben azzal kapcsolatban, hogy vajon miért találunk ezen a rendszeren 4 szálas injektorokat. A válasz nem egyszerű, ez a megoldás teljesen eltér a többi alkalmazástól. A mellékelt kapcsolási rajzunk mindenesetre sokat segíthet a megértésben: 

4 vezetékes injektor, saab, isuzu, motorvezérlés 

Amint látható, a szelepeket egy végfok-egység vezérli ki (az ábrán zöld kábelek), a végfokot pedig az ECU vezérli (barna vezetékek). Diagnosztikai okokból visszacsatolásra kerül minden egyes befecskendezés a piros jelű kábelre, ami - ahogy említettük - nagyon megkönnyíti a munkánkat. A rózsaszínnel jelölt bekötések a legizgalmasabbak, ezeken egyenként kb. 1-4V közötti egyenfeszültségeket látunk, az ECU ezzel az egyenfeszültséggel végzi a szelepek finomhangolását (mennyiségi korrekció). Kékkel a referenciatest szálait jelöltük. 

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu