Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

Hogy is van ez? 27. W221 S Merci: a pazar pénztemető

A 8-10 éves, W221 S-Mercikkel elég nagy bajban vagyok. Egy-egy jobban felszerelt példányt munkaköri kötelességként akár órákon át vezetve a multikontúr ülésben kényeztetve magam gyakran eszembe jut: ez az autó maga a kísértés birtoklására.  Merthogy nagyon ki van találva, ahhoz kétség sem férhet, beszélhetünk kényelemről, biztonságról, zajszintről, futóműről, ergonómiáról, alaktényezőről. Mindenki ízlésének egyetlen autó sem tud megfelelni, ha mindenképp csomót keresnék a kákán, a sárvédő ívek kevésbé hangsúlyos kidomborítása nekem talán jobban tetszene.

Az ilyen korú példányok általában még akkor sincsenek látványosan leharcolva, ha az óra éppen 198ezret mutat, ami mondjuk a (hazai) valóságban inkább 390ezer km. Az áruk attól a pillanattól kezdve mélyrepülésben van, mikor az első kétszáz métert megtették vele, a szalonból kihajtva. Mennyi is egy ilyen, mondjuk 2006-os, kategóriájában egy kicsit alulmotorizáltan, (ami azért bőven elég) egy 320 CDI motorral? A cikk megírásának idején éppen egy tucatot találhatunk a hahu-n, jellemzően 3,5-7 Millió Ft közötti kínálati áron. Sokan közép/alsó középkategóriás új autót vesznek ennyiért, tehát - elvileg - egy ilyen pazar (ámbár kilenc éves) autóba is beülhetnének. Miért nem teszik?

A legtöbb ember számára az ilyen bonyolultsági fokú, ennyi idős, ennyit futott autó várhatóan igen magas fenntartási költségei riasztóak, és szinte mindegy, hogy A8-ról, a BMW hetes sorozatáról, vagy éppen a Mercedes S sorozatáról beszélünk, hogy csak a német triót említsük.

Nézzünk egy konkrét példányt.

320cdi

A 173 kW teljesítményű motor alacsony fordulaton szükségfutásba kerül, ezt a hibát orvosolandó a tulajdonosa több helyen is javíttatta. Volt már EGR szelep csere, javították a kipufogót, a turbó vezérlő elektronikát felújították, cseréltek oxigén-szenzort. Nem aprópénz. De a nagyobbik baj az, hogy gyakorlatilag semmi sem változott.

Nem változott, mert a hiba valós okát nem találták meg.

320cdi

"Munkahely luxuskivitelben"

A hiba feltárásának lépcsőit, miértjeit teljes részletességgel nem írnánk le, mert tengerikígyó hosszúságúra nyúlna írásunk. Néhány, érdekesebb részlet viszont ide kívánkozik.

 

boost

Első oszcilloszkóp ábránkon pirossal a turbó nyomás, kékkel a turbó előtti kipufogó nyomás látható. A kinagyított részen megfigyelhető egy közepes gyorsítás során végbemenő nyomásváltozás. Gyakorlatilag alig kezd el nőni a turbó nyomás, a torló nyomás máris az egekben, az EGR szelep nyitása pedig "összeköti" a leömlőt a szívósorral, ebből alakul ki a gyorsítás során érezhető hintázás.

EGR

Ezen a felvételen pirossal az EGR szelep kivezérlése, kékkel változatlanul a turbó előtti torló nyomás látható. Gyakorlatilag hasonló helyzet alakul ki, mint az előző esetben, annyiban más, hogy itt alacsony fordulatról történik enyhe gyorsítás. Az EGR nyitásakor egy jól érezhető rántást tapasztalhatunk az autón, ami olyan érzés, mintha az automata váltó rendetlenkedne.

 

EGR

AZ EGR szelep működése érdemel még néhány szót. Ez az alkatrész "öntudattal" rendelkezik, ami azt jelenti, hogy saját hibadiagnosztikája van. Ez nem meglepő, ma már egyre több ilyen komponens kerül az autókba. Érdekessége a motorvezérlővel való kommunikációjában rejlik. Négy pólusú csatlakozójában három vezeték, egy táp, egy test, valamint egy "kommunikációs" szál található. A kommunikációs szál alapértelmezésben az ECU parancsa, ami a szokásos négyszögjel meghajtás. Minél tovább van testen, annál inkább szeretné nyitni a motorvezérlő az EGR szelepet (amint az a második oszcilloszkóp ábránkon jól látható). Abban az esetben, ha az EGR hibát érzékel magáról (pl. nem megfelelő pozíció, beragadás), visszajelzi az ECU-nak oly módon, hogy ezt a szálat - miközben a motorvezérlő a parancsot küldi rajta - kb. 5 másodpercenként rövid időre közel testre húzza. 

Ha ezt látjuk, nem kell megijedni, nem kábeltörés, nem zárlat, nem ECU hiba, csupán az EGR hibajelzése.

Oxigen katalizator

A turbó előtti nyomás tehát rendre magasabb a vártnál. Ennek az egyik oka a katalizátor részben eltömődött állapota lehet, a másik lehetőség a turbófeltöltő esetleges szennyezettsége. Fotónk az oxidációs katalizátor felső részébe ágyazódott nagyon kis méretű, szinte porrá darált lemezdarabokról árulkodik. 

Az endoszkópos felvételen jól megfigyelhető, hogy a katalizátorba - a turbón keresztül - az előző fotón láthatónál nagyobb lemezdarabok is lejutottak.

Rendben, de mi ennek az oka?

Ezeknek a motoroknak a leömlőiben nem mágnesezhető lemezből készült betétet találhatunk. (Megjegyzés: a konstrukción időközben változtatott a gyártó). A kétrétegű kialakítás közötti vékony légrés mint hőszigetelő funkcionál. A két réteg összehegesztési pontjainál a belső réteg idővel megadja magát, kisebb-nagyobb darabjai leválnak, az út a feltöltőn keresztül a katalizátorba vezet. Károsodik a turbófeltöltő, beleértve a geometriát is. Ez nagyon rossz hír, de még nincs vége. A katalizátor egy egységet képez a részecskeszűrővel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szakszerű javítás igénye esetén a MB pénztárához kell fáradni

- két leömlő

- egy turbófeltöltő

- egy katalizátor/részecskeszűrő cseréjének szándékával.

(Német fórumokon olvasható: előfordult, hogy nem ismerték fel időben a turbó meghibásodásának az okát. A vadonatúj, beépített turbó igen rövid idő alatt tönkrement, mivel a hiba eredendő okát nem szüntették meg, nem cseréltek leömlőket.)

A nem is túl drámai hiba elhárítása mennyire tud fájni? Annyi, mint annyi, ez Németországban ma, durván 4,000 Euro fájdalmas beáldozásával jár. Természetesen jogos a felvetés: a felvázolt, húzós kiadással járó probléma motorcsaládhoz köthető, nem kizárólag az S osztály sajátja. A Mercedes zászlóshajója viszont 8-10 évesen éppen összetettsége, bonyolultsága okán gyakrabban kényszeríti a családi kassza kiürítésére a tulajdonosát, mint a MB kisebb, egyszerűbb modelljei. Az autóülések egyik királya éppen a bevezetőben említett "multikontúr" ülés, amint azt egy másik cikkünkben korábban leírtuk, bő két Millió Ft/db.

Mivel az S-osztály szinte kötelezően felvonultatja a gyártáskor aktuális csúcstechnika csodáit, van minek elromlania. Félreértés ne essék: nagyon jó, ha van légrugós futómű, Pre-Safe rendszer, vagy Distronic Plus követési távolság tartó, (a sor sokáig folytatható) feltéve, ha minden működik. Viszont ez már ritkán jön be egy ilyen nagyszerű, de agyon bonyolított nyolc-tízéves autónál, a "patika" állapotban tartás akkora összegeket vinne el, amit a legtöbb esetben nem lépnek meg. Már ma sem. Mi lesz velük öt-tíz év múlva?

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu